I dag er dampovne også blevet en fast del af køkkenet. Mange dampovne er også lavet som indbygningsovne. Der er dog en lille forskel på den alm ovn og dampovnen. Ovnen tilbereder maden ved hjælp af damp. Dette giver en lettere, sundere og mere sprød tilberedning af især grøntsager, fisk og bagværk. Det er også muligt at tilberede en steg til perfektion i en dampovn.
Vælg ovn som matcher dine behov
Det du skal være opmærksom på når du købet en ny ovn ud over pris og design., er ovnrummet, om det er en oven med sidehæng eller bundhæng.
Ovenrummet er altafgørende for hvor meget du kan lave i ovnene på samme tid. De fleste ovne i dag bliver opgjort i litermål.
Du skal dog også være opmærksom på ovenens volume, da ovne variere i højde og bredde.
En standardovn i dag er bundhænget, hvilket vil sige at ovnen åbner med lågen ned mod jorden.
En sidehængt ovn gør at ovnen åbner til siden. Fordelen ved sidehængt er at du kommer tættere på ovnrummet end du vil gøre på en bundhængt. Dette nedsætter også muligheden for at brænde sig.
Dog skal du være opmærksom på at der skal være mere plads til en sidehængt ovn.
Ovne med pyrolyse og katalyse
De ovne der fås på markedet i dag er mere eller mindre selvrensende. Der findes 2 former for selvrensnings funktioner pyrolyse og katalyse.
Pyrolyse varmer ovnen op til 500 grader over 120 minutter, hvor alt skidt og snavs bliver til aske og efter 30 min kan tørres med en ren klud.
Katalyse er en special emalje der løbende nedbryder fedt og skænk, når ovnen er 200 grader.
Ovne med forskellige funktioner
Funktioner variere i forhold til hvilken ovn du vælger.
Eksempelvis har mange ovne i dag stegetermometer eller har specielle dampfunktioner, der er perfekt til bagning.
I dag tager mange også højde for energiklassen. Jo større ovn jo mere energi skal der bruges.
energimærkning i dag er en bogstavskala, hvor man ovnene er klassificeret fra A til G.
Klasse A er den ovn der har lavest energiforbrug hvor Klasse G har det højeste.